14 Mart kutlu olsun!

TIBBİYELİLER İYİ HEKİMLİK YOLUNDA ÇALIŞMAYA VE MÜCADELEYE BU YÜZYILDA DA DEVAM EDECEK

     14 Mart 1919’da İstanbul işgal altındadır. O zamanın Tıp Fakültesi Mekteb-i Tıbbiyeyi Şahane eğitime ara vermiştir. Çünkü İngiliz karargahı olarak kullanılmaktadır. Tıp öğrencileri bu işgali protesto etmek için Haydarpaşa’da toplanırlar. Okulun iki kulesi arasına Türk Bayrağını asarlar. Böylece 14 Mart 1919 bir özgürlük ve bağımsızlık hareketi olarak tarihimizde kutlanan ilk TIP BAYRAMI olur. 

     Özgürlük ve bağımsızlık hekimlik mesleğinin karakterini oluşturur. Bu nedenle de işgale ilk karşı çıkanlar arasında yer almalarına şaşırmamak gerekir.

14 Mart’ın 100. Yılı’nda Sağlık Sorunlarımız nelerdir?

Tüm sorunlar sağlıkta şiddetin gölgesi altında kalmış durumdadır. Gün geçmiyor ki sağlıkta şiddet can almasın. 

Ne yazık ki çok sayıda meslektaşımızı bu nedenle kaybetmiş olmamıza rağmen istenilen yasal düzenlemenin yapılması sağlanamamıştır. 

13 Aralık 2010 tarihinde tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanan aile hekimliği sistemi  ile sözleşmeli çalışmanın dayatıldığı, aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşıp polikliniklere hapsedildiğinden sorunlar her geçen gün artıyor. Aşı reddi sayıları artıyor. Aşı ile önlenebilecek hastalık sayıları artıyor.

İhmaller ve bilgisizlik büyük kazalara, iş cinayetlerine neden olmaya devam ediyor. 

Başta üniversite hastaneleri olmak üzere kamu ve özel birçok hastane finansal sıkıntı yaşamakta ve faaliyetlerini sürdürmekte zorlanmaktadır.

Bugün için nitelikli ve özellikli sağlık hizmetlerinin büyük kısmını veren üniversite hastanelerinde, gerekli malzemeler sağlanamamaktadır. Bu durum sadece sağlık hizmetinin kalitesini değil; bilimsel araştırmaları, tıp ve uzmanlık eğitimini de olumsuz etkilemektedir.

Performansa dayalı ödeme sistemi çalışma barışını bozduğu gibi hekimlerin performansını değerlendirmeden uzaktır. 

Şikayet HatlarıSağlık çalışanlarının motivasyonunu azaltmakta, tükenmişliği arttırmaktadır.

 Fiili Hizmet Zammı düzenlemesi sağlık emekçilerinin tamamını, geçmiş çalışma yıllarını ve özelde çalışanları kapsamamaktadır. bu konuda hakkaniyetli bir yasal düzenleme yapılması gereklidir.

Her şeye rağmen gelecekte 1919 Tıbbiyelilerinden aldığımız ilham ve öğretilerle İYİ HEKİMLİK yapmaya devam edeceğiz. 17 Martta TTB’nin düzenlemiş olduğu Büyük Hekim Yürüyüşüne 1919 Tıbbiyelilere buluşmaya gidiyor ve tüm hekimlerimizi bu yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz.

14 Mart, fedakarlığın, cesaretin ve direnişin bayramıdır.

Kutlu olsun!

İŞYERİ HEKİMLİĞİ ASGARİ SÖZLEŞME ÜCRETLERİ 2024