AİLE HEKİMLERİNİ SUSTURMA, İŞTEN ATMAYI KOLAYLAŞTIRMA, MEVCUT HAKLARINI KISITLAMA YÖNETMELİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ

Anayasa ve ülkemizin kabul ettiği evrensel yasal düzenlemeler hiçe sayılarak sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve görüş açıklama hakları, 29 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ortadan kaldırılmak istenmiştir. Aralık ayında ara sözleşme döneminde pek çok arkadaşımız sözleşmeni uzatmayız diye tehdit edilmiş ve meslektaşlarımızın sözleşmeleri fesih edilmeye çalışılmıştı.

Şimdi size yönetmelikteki kabul edilemez maddelerden bazılarından bahsedelim.
İzinsiz olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kurumlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek
Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla  dile getirmek  
Bunları biz değil de kim dile getirecek,  bunları açıklamak bizim görevimiz.     
ASM sağlık çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran sözleşme ceza puanları daha da ağırlaştırılarak sözleşme fesihleri kolaylaştırıldı.
Sözleşmelerin yenilenmesi belirsiz bir komisyonun kararına bırakılmış durumda
Performansa bağlı güvencesiz çalışan ASM sağlık çalışanlarına aşı, bebek ve gebe izlemlerinde olduğu gibi negatif performanslarına kronik hasta yönetimi ek görev ve sorumluluğunu da yükleyerek baskı altına alınıp emeğimiz gasp edilmeye çalışılıyor.
ASM lere başvuranlar kişi gerçek dışı beyanlarla, tehdit gibi muğlak suçlamalarda bulunması, bu durumun 3 kez olması durumunda sözleşme fesihleri gerçekleşebilecek.
Sağlık bakanlığı tabi ki vatandaşın haklarını korumalı ama,sağlık bakanlığının asıl görevi çalışanlarını korumaktır.
Maalesef TTB Aile Hekimliği Kolu olarak bir senedir belirttiğimiz tüm endişelerimiz gerçekleşmiştir. Hastalarımızı özel hastaneler için müşteri haline getirmekte olan hastalık yönetim platformunun ise kime ne fayda sağladığına dair tek bir veri açıklanmamıştır.  İş güvenliğimiz sürekli tehdit edilmiş, anayasal haklarımız engellenmeye çalışılmıştır.
Sağlık Bakanlığı,  toplumun sağlık hakkı, can güvencesi, sağlık çalışanlarının temel hakları için söz söyleyen sağlık çalışanlarını susturmayı, kolayca işten atmayı içeren yönetmelik yayınlamaktan kaçınmamıştır. Sağlık bakanlığının bu baskıcı tutumuna karşı mücadeleyi sürdüreceğimizi, sözleşme yönetmeliğinin iptali için her türlü fiili mücadelemizi yapacağımızı, zaten yasal dayanağı olmayan baskıcı maddelerin iptali için hukuki yolları da sonuna dek kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ AİLE HEKİMLİĞİ KOLU

TEKİRDAĞ TABİP ODASI

İŞYERİ HEKİMLİĞİ ASGARİ SÖZLEŞME ÜCRETLERİ 2024