HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUZ!

1 Şubat Salı günü saat 17.00'da Tekirdağ Şehir Hastanesi önünde oda üyelerimiz, Şehir Hastanesi hekimleri, Tekirdağ Salık Platformu  ve siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile  "Vazgeçmiyoruz! Oyalama Değil, Hakkımızı İstiyoruz!" basın açıklamamızı gerçekleştirdik. 

Vazgeçmiyoruz, Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz!

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte halkın sağlık hakkı ile birlikte sağlık emekçilerinin de çalışma hakları giderek geriletilmiştir. Buna ek olarak Pandemi sağlık alanında yaşanan sorunları görünür kılmış, buna karşın sağlık emek-meslek örgütlerinin sağlık alanında alınan kararların atılan adımların herhangi bir aşamasında sesleri duyulmamış, talepleri ve itirazları dikkate alınmamıştır. Hâlâ da karar mekanizmalarında söz hakkı vermeme ısrarı ile aynı yanlışa devam edilmektedir.

Sağlık sistemindeki çöküş halkın nitelikli sağlık hakkına erişememesinde en önemli engeldir. Yaşanan sorunlar için sağlık çalışanları hedef gösterilmektedir ve sistemden doğan tüm sorunlar sağlık emekçilerine yansıması şiddet olarak geri dönmektedir. Süreçte sağlık çalışanları güvensiz, güvencesiz, sağlıksız ortamlarda ölümüne, ölmedilerse de tükenerek çalışmak zorunda kalmışlardır. Sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek bir gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası ise henüz daha bakanlığın gündeminde dahi değildir.

Bir diğer olumsuzluk ise sağlıkta talebin her geçen gün kışkırtılması ile artan iş yüküdür. Pandemi ile de artan iş yüküne ek yetersiz istihdam ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında (5 dakikada hasta bakmak gibi) sağlık çalışanlarının giderek tükenmişlikleri artmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, sözde ek ödemeler ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmektedir.

Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve yaşanan ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, mobbingler ve soruşturmalar gibi pek çok uygulama; canı pahasına sağlık hizmeti vermeye çalışan arkadaşlarımızın özlük hakları ihlal edilmektedir.

Bizler artık tükendik, hizmet sunamaz haldeyiz. Bu çalışma ortamı sağlık veremez, bu çalışma ortamı sürdürülemez. Sorunlarımızın sağlık sisteminden kaynaklı olduğu aşikârdır. Sağlığı, sağlık hakkını önceleyen bir anlayışa gerek var.  Sağlığa, emeğe ayrılmayan bütçe sağlıksızlığın en büyük kaynağıdır. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler sağlık hizmetlerinde, katkı-katılım payları, ilave ücretler ile halkın cebinden parasının çıkmadığı, ilaç krizinin yaşanmadığı, halkı özel sektöre yönlendirmeyen, insanların yaşam alanlarına yakın hastanelerin kapatılmadığı, şehir hastaneleri aracılığı ile sermayeye değil halkın hastanelerine bütçe ayıran, koruyucu sağlığın öncelendiği eşitlikçi ve adaletli bir sağlık sistemi kurmanın mümkün olduğunu biliyoruz.

26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında Meclis’in açık olduğu günler NÖBETTE olacağız. Tekirdağ’da da bugün 1 Şubat’ta Bu nedenle bugün birlikteyiz.  Çok ve haklı taleplerimiz var.

Pandemi dönemi bizlere sağlık sistemini halkın sağlık hakkını, sağlık çalışanlarının sağlığını daha güçlü tartışmamız gerektiğini gösterdi. Bu konular Meclis’e gelene kadar genel merkezlerimizde, sağlık kurumlarında NÖBETTE olacağız. Tasarının Meclis’e getirilmemesi halinde 8 Şubat günü uyarı G(Ö)REV’inde olacağımızı ve gerekirse süresiz olarak G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz. Ardından da etkinliklerimiz sürecek ve eğer haklı taleplerimiz karşılanmaz ise Şubat ayının ikinci haftası itibariyle Sağlık Meclisleri’ni kuracak, işyerlerimizde bir araya geleceğiz.

14 Mart’a giderken Büyük Sağlık Buluşmaları gerçekleştireceğiz.

Sağlık emek-meslek örgütleri olarak buradan tekrar belirtiyoruz, Yıllarca en zor koşullarda görevini yapan sağlık emekçilerini emeklilikte yoksulluk hatta açlık sınırının altında geçinmeye mecbur edenler gelecekte kendi sağlıklarını tehlikeye atmaktadır.

Tüm bu süreçte taleplerimiz açık:

 

  1. İlki ödemeler ile ilgili,  biliyorsunuz hekimlerin ve dişhekimlerinin gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan tasarı vardı. Ancak geri çekildi, tasarının bu haline, ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hâlâ görüşülmemesine itiraz ediyoruz. Tasarı kapsayıcılığı arttırılarak derhal Meclis’e getirilmelidir. Bizler kamuda çalışan- özelde çalışan ayrımı olmadan, eczacı, doktor, dişhekimi, veteriner hekim ve tüm sağlık emekçilerinin özlük haklarının yine BAĞ-KUR, SGK, 4- a -b -c- d, emekli sandığı diye ayırmadan, bölmeden, açlık sınırı civarındaki emeklilik maaşlarını kabul etmemizin mümkün olmadığını halkımıza anlatmak için buradayız, beyaz nöbetteyiz. Ek olarak, emeklilere ilave ödeme yapılması için hizmetten çekilmelerini şart koşmak mevcut çalışanların iş yükünün daha da artmasına veya çalışmayı sürdürerek olağanüstü düşük emekli maaşını almayı sürdürmelerine sebep olmaktadır. Derhal bu yanlıştan dönülmesini talep diyoruz. 
  2. Emeklilikte herkes eşittir, emekliler arasında ücret farklılığı yaratılmasını gerekli kılan herhangi bir hiyerarşi veya statü yoktur. Bu nedenle, emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmamalı, hepsine eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanmalı, üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalası belirlenmelidir.
  3. Sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylığına etki edecek 3600-7200 ek göstergenin uygulanması ve özel hizmet tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az %150 oranında artış sağlanmalıdır.
  4. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturulmalıdır.
  5. Aile Hekimliği Ceza yönetmeliği iptal edilmelidir.
  6. Sağlıktaki personel sayısı kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılmalıdır.
  7. Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışma kaldırılmalıdır.
  8. Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmelidir.
  9. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkartılmalıdır.
  10. Etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı, sağlıklı ve güvenli işyerleri planlanmalıdır.
  11. Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmelidir.
  12. Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer almalıdır.

 

TEKİRDAĞ SAĞLIK PLATFORMU

Tekirdağ Tabip Odası

Tekirdağ Dişhekimleri Odası

Tekirdağ Eczacı Odası

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Tekirdağ İl Temsilciliği

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası

Tekirdağ Aile Hekimleri Derneği

İŞYERİ HEKİMLİĞİ ASGARİ SÖZLEŞME ÜCRETLERİ 2024