TTB II. ANTİOCHİA FELSEFE BULUŞMASI EŞİTLİK ve DAYANIŞMA
TTB II. ANTİOCHİA FELSEFE BULUŞMASI
EŞİTLİK ve DAYANIŞMA
21-23 EYLÜL 2024
ARSUZ –HATAY / Nazım Hikmet Kültür Merkezi
21 EYLÜL CUMARTESİ
10.00-10.20 - Hoş Geldiniz Konuşmaları
- Ali Kanatlı (TTB Merkez Konseyi üyesi)
- Edip Yeşil (Antakya Sanat Derneği Başkanı)
- Ayşegül Tözeren (TTB Dr. Ali Özyurt Kültür Sanat Edebiyat Kolu Başkanı)
- Sami Üstün (Arsuz Belediye Başkanı)
10.20 - Konferans
- Bir Sivil Toplum Örgütü Örneği Üzerinden Dayanışma - İskender Sayek
- Moderatör: Meltem Halaceli
11.20-11.30 - Ara
11.30-13.30 - Panel: Neoliberalizm ve Duygular
- Otoriter Neoliberal Çağda Eşitlik, Aynılık, Farklılık - Zeynep Gambetti
- Neoliberal Çağda Duyguların Sosyolojisi ve Dayanışma - Murat Erşen
- Sosyal Dayanışma ve Çatışma: Neoliberal Çağda Birlikte Var Olabilme Olanakları - Gülay Uğur Göksel
- Moderatör: Zeynep Talay Turner
13.30-14.30 - Öğle Arası
14.30-16.30 - Panel: İlişkisellik
- Yeni Materyalist Ufuklar: Canlılarla Dayanışmayı Yeniden Düşünmek - Mehmet Şiray
- Yaşam Hakkı, Yaşama Hakkı - Zeynep Talay Turner
- Moderatör: Servet Alkan
22 EYLÜL PAZAR
11.00-13.00 - Panel: Dayanışmayı Birlikte Dokumak
- Bir Soğana Bile Komşuluk Etmek - Utku Özmakas
- Farklılıklarımızla Birlikte; Dayanışmanın ve Feminist Eyleme Alanlarının Olanakları - İlknur Hacısoftaoğlu
- Moderatör: Nevin Şahin
13.00-14.00 - Öğle Arası
14.00-15.00 - Konferans
- araYüzdeki Hakikat; Güncel Deneyimler Işığında Eşitlik ve Dayanışma - Fuat Ercan
- Moderatör: Şükran Güleç
15.00-15.30 - Ara
15.30-17.00 - Forum: Dayanışma ve Eşitlik İçin Ne Yapmalı?
- Moderatörler: Demet Parlar ve Fuat Ercan
23 EYLÜL PAZARTESİ
11.00-15.00 - Samandağ ve Vakıflı Köy Gezisi (İsmail Zubari ile)
15.00-17.00 - Yemek Molası
17.00-19.00 - Antakya Yürünebilir Tarih Gezisi (Tuğçe Tezer ile)
ÖZGEÇMİŞLER
İskender Sayek
1944 yılında İskenderun’da doğmuştur. Orta öğrenimini Talas Amerikan Okulu (1956-1960), lise öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji'nde (1960-1963) ve yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (1964-1970) tamamlamıştır. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda asistanlığa başlamış ve1971-1976 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri State University of New York at Buffalo’da Genel Cerrahi eğitimini tamamlamıştır. 1976 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda öğretim görevlisi olarak göreve başlamıştır. 1981’de genel cerrahi doçenti, 1988’de profesör olmuştur. 1991-2007 yılları arasında Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. Cerrahi ile ilgili birisi ders kitabı özelliğinde kitaplar yayımlamıştır. Yerli ve yabancı dergilerde yayımlanmış 300’e yakın bilimsel yayını vardır. Ankara Tabip Odası, Ankara Cerrahi Derneği ve Türk Cerrahi Derneği başkanlıkları ve TTB Merkez Konseyi üyeliği yanı sıra 1997-1998 döneminde Avrupa Cerrahi Enfeksiyon Derneği Başkanlığı yapmıştır. Hacettepe Tıp Fakültesi'nde 1991-1994 tarihlerinde dekan yardımcılığı, 2000-2006 yıllarında dekan olarak görev yapmıştır. 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yaş haddinden emekli olmuştur. Türkiye’de tıp eğitiminin niteliğini yükseltmek için yürütülen çalışmalra önderlik yapmıştır. Halen Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütmektedir. 1984 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 2002 yılında Eczacıbaşı Bilim Ödülü, 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Hizmet ve aynı yıl Bayındır Hastaneleri Hizmet Ödülü almıştır. Tıp eğitimine olan katkıları nedeniyle Tiflis ve Acıbadem üniversitelerinden fahri doktora unvanı verilmiştir. İki çocuk babası ve iki torun dedesidir.
Meltem Halaceli
Arap dili ve kültürü uzmanıdır. "Dedem Süleyman Hacı Ali'nin Unutulmuş Tarihi"nin yazarıdır. Suriye savaşı sonrası hakkında bir gazeteci platformu olan De Correspondent için yazmıştır. VPRO, NOS gibi Hollanda'nın çeşitli devlet televizyonlarındaki belgesellerde çevirmen ve yapımcı olarak çalışmıştır. Halen Amsterdam Üniversitesi'nin merkezi çeşitlilik ofisi bölümünde ikinci kitabı üzerinde çalışmaktadır.
Zeynep Gambetti
Doktorasını Paris 7 Üniversitesi’nde siyaset felsefesi alanında yapmıştır. 2000-2019 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Marx, Arendt ve Deleuze’den esinlenen çalışmaları eylem kuramları, çatışmalı toplumsal hareketler ve neoliberal şiddet biçimlerine odaklanmaktadır. Derlediği ve katkıda bulunduğu eserler arasında Rhetorics of Insecurity: Belonging and Violence in the Neoliberal Era (2013), The Kurdish issue in Turkey: A Spatial Perspective (2015) ve Vulnerability in Resistance: Politics, Feminism, Theory (2016) bulunuyor.
Murat Erşen
Marc Bloch Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe okumuştur. Yıldız Teknik, Doğuş ve İstanbul üniversitelerinde misafir öğretim görevlisi olarak Modernitenin Tarihi ve Çağdaş Felsefeye Giriş dersleri vermiştir. Çok sayıda kitap ve makaleyi Türkçe'ye çevirmiştir. Monokl Yayınevi’nin kuruluşunda yer almıştır. Uzun süredir çevirmen, editör ve danışman olarak çalışmaktadır. “Ortaklık” ve “Duyguların Felsefesi” temalarında çeşitli mecralarda seminerler vermektedir. Punctum Dergi’nin yayın kurulundadır.
Gülay Uğur Göksel
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2004-2006 yıllarında Waterloo Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi bölümünden master derecesini alan Göksel, 2007-2014 yılları arasında doktorasını almak üzere Amerika Birleşik Devletleri Kolorado Üniversitesi-Boulder’da yüksek öğrenim çalışmalarına devam etmiştir. Bu sürede Kanada Vancouver’da ve Portekiz Lizbon’da vatandaşlık ve göçmenlik konularında proje çalışmaları yürütmüştür. Yurtdışında birçok proje bursuna hak kazanmış Göksel’in siyaset teorisi, çok kültürlülük ve göçmenlik üzerine yurtiçi ve dışı konferanslarda sunumları ve yayınlı makaleleri bulunmaktadır. 2018’de Chicago ve Webster Üniversiteleri ile işbirliği içinde Ankara, Gaziantep, Antakya ve İstanbul’da saha çalışmalarını da kapsayan Türkiyelilerin Suriyeli mülteciler algısı üzerine kapsamlı bir projeye başlamıştır. 2018'de Palgrave Yayınevi tarafından İngilizce basılan ve Şubat 2019'da Türkçesi yayınlanan "Göçmen Entegrasyonu ve Tanınma Teorisi: Adil Entegrasyon" başlıklı bir kitabı bulunmaktadır.Yayımlanan son çalışması editörlüğünü yaptığı “Öteki Hikâyeler / The Other Stories” başlıklı derleme kitap (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2023).
Zeynep Talay Turner
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programı'nda felsefe dersleri vermekte, aynı zamanda Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programının direktörlüğünü yapmaktadır. Kendilik Felsefeleri, 19. ve 20. yüzyıl Kıta Felsefesi ve Felsefe-Edebiyat ilişkisi üzerine çalışan Talay Turner’ın Nietzsche, Spinoza, Bergson ve Musil üzerine yazıları vardır.
Mehmet Şiray
Lisansını ODTÜ Felsefe Bölümü'nden, Yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi'nden ve Doktora derecesini de Johannes Gutenberg Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden almıştır. İlgi alanları estetik, sanat felsefesi, çağdaş felsefe, yapısalcılık, post-yapısalcılık, film ve performans çalışmalarıdır. Bilgi, Bilkent, Kadir Has, Işık, Üsküdar, Artuklu ve Johannes Gutenberg Mainz üniversitelerinde asistanlık ve yarı zamanlı öğretim üyeliği yapmıştır. 2018-2019 eğitim yılında Berlin Freie Üniversitesi'nde misafir hoca statüsünde "Critical Thinking" programında "Contemplating Image Today: The Critical Reading of Jacques Rancière’s, Georges Didi-Huberman and W.J.T. Mitchell’s Ideas on Image" başlıklı doktora sonrası araştırmasını tamamlamıştır. Yazarın “Performance and Performativity” başlıklı kitabı 2009 yılında Peter Lang tarafından yayımlanmıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Servet Alkan
2002 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. 2008 yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aile hekimliği uzmanlığını almıştır. 2011 yılından beri sahada aile hekimi olarak çalışmaktadır. 2016-2018 yılları arında SES Hatay Şube Eş Başkanlığı'nı yapmıştır. Nisan 2022'den bu yana Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesidir. Ayrıca Hatay Depremzede Derneği'nde sayman olarak görev almaktadır.
Utku Özmakas
1986, Bergama doğumludur. Lisans, yüksek lisans ve doktorasını Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamlamıştır. Yazarları arasında Frantz Fanon, Terry Eagleton, Thomas Lemke, Jacques Rancière, Stuart Hall, John Holloway ve Simon Critchley gibi düşünürlerin de bulunduğu kırka yakın kitabı Türkçe'ye çevirmiştir. Halen Düzce Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde çalışmaktadır. Kitapları: Şiirimizde Milenyum Kuşağı (Pan, 2008), Şiir İçin Paralaks (160. Kilometre, 2013), Biyopolitika: İktidar ve Direniş (İletişim, 2018), Prens: Machiavelli'nin Muazzam Muamması (İletişim, 2019) ve Kartezyen Prens: Descartes ve Siyaset (Zoom Kitap, 2023).
İlknur Hacısoftaoğlu
Lisans eğitimini ODTÜ'de Sosyoloji alanında, yüksek lisans ve doktorasını Hacettepe Üniversitesi'nde Spor Sosyolojisi üzerine tamamlamıştır. Yayınları, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve spor sosyolojisi alanında, kadınların spor katılımı, sporda erkekliğin inşası, taraftarlık ve erkeklik, cinsiyet ve sınıf ilişkisinde beden, göçmen kadınların güçlenmesi gibi konuları içermektedir. Ayrıca, toplumsal cinsiyet üzerine farklı projelerde koordinatör ve araştırmacı olarak görev almıştır. SAHADAYIZ derneğinin eş kurucularındandır.
Fuat Ercan
Kapitalizm ve Para, Modernizm Azgelişmişlik ve Kapitalizm, Eğitim ve Kapitalizm, Toplumlar ve Ekonomiler, Kanal İstanbul (derleme) gibi kitaplar ve yaşamın tüm alanlarında etkisini gösteren devlet ve sermayenin yıkıcı faaliyetlerini (eğitim, sağlık, enerji, su ve ekoloji..) bu faaliyetlere maruz kalanlarla birlikte izleyip işleyişi öğrenme çabasıdır.
Şükran Güleç
1980'da Hatay/Antakya'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okumuş, ihtisasını Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2018-2020 dönemi Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesidir. 2022'den bu yana TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Yürütme Kurulu üyesidir.
Demet Parlar
Tıp doktoru, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanıdır. İstanbul Tabip Odası Felsefe Toplantıları'nın 8 yıl koordinatörlüğünü yaptı. TTB Dr. Ali Özyurt Kültür Sanat Edebiyat Kültür Kolu'nun felsefe koordinatörü. TTB Tıp Dünyası Dergisi Yayın Kurulu üyesi. İklim Adaleti Koalisyonu TTB temsilcisi. Antakya ve iklim aktivistidir.
İsmail Zubari
1964 yılında Hatay/Samandağ’da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini burada almıştır. Maddi koşulların zorlamasıyla üniversite sınavlarına girmeyerek çalışma hayatına atılmıştır. Bir süre tarımla uğraştıktan sonra yerel gazetelerde çalışmaya başlamıştır. Önceleri Samandağ’da yayımlanan Doğuş gazetesinde, ardından Hatay gazetesinde uzun yıllar muhabirlik ve köşe yazarlığı yapmıştır. Edindiği tecrübelerle farklı alanlarda araştırma, yazı ve fotoğraf çalışmaları yaparak zengin bir arşiv oluşturmuştur. Samandağ’ın keşfedilmemiş doğa, tarih ve kültürel zenginliği üzerinde yoğunlaşmıştır. 1998 yılında “Samandağ, Al-Mina - Seleucia Pieria - Süveydiye” adıyla ilk defa ilçe hakkında bir kitap yayımlamıştır. Kaynakları araştırırken karşılaştığı zorluklar onun çalışma azmini tetiklemiş ve yazılarını daha da geliştirerek değişik alanlarda paylaşmıştır. Bu arada birçok belgeselin çekiminde mihmandarlık yapmıştır. Samandağ Kaymakamlığı ve Samandağ Belediyesi'ne çok sayıda tanıtıcı broşür hazırlamıştır. Yazı ve araştırmalarının yanında çektiği fotoğraflarla Samandağ üzerinde zengin bir arşiv oluşturmuştur. Yaptığı her çalışmayı halkın hizmetine sunmuş, özellikle üniversite öğrencilerinin faydalanması için çalışmalarını dijital ortamlarda paylaşmaktan büyük keyif almıştır. 2010-2014 yılları arasında Hatay Kültür Keşif Dergisi'nde kültür, tarih ve doğa konularında araştırma yazıları yazmıştır. 2016 yılında “Doğu Akdeniz’in Asi Coğrafyası Samandağ” adı altında yeni bir kitap yayımlamıştır. Günümüzde Samandağ'ın kültürü, doğası, tarihi, gelenek ve görenekleri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Samandağ'ın yaşam kültürünün bir arada yaşama anlayışını güçlendirdiğini fark etmiş, bu anlayışın tüm topluma yaygınlaştırılması gerektiği inancıyla ilçenin her kesimini kucaklayan çalışmalarda bulunmaya devam etmektedir.
Tuğçe Tezer
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesidir. Lisans derecesini 2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden, yüksek lisans derecesini 2013 yılında YTÜ Kentsel Mekân Organizasyonu ve Tasarımı Programı'ndan, doktora derecesini ise 2019 yılında MSGSÜ Şehircilik Programı'ndan almıştır. 2021 yılında SALT Araştırma Fonu tarafından desteklenen “Antakya Yürünebilir Kent Tarihi Rehberi”ni hazırlamıştır. Araştırma alanları arasında şehir planlama, kent tarihi, tarihsel coğrafya, kentsel morfoloji ve Antakya yer almaktadır. 2022-2023 yılları arasında TÜBİTAK Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu desteğiyle Portekiz Porto Üniversitesi FEUP CITTA'da "Antakya'nın 1910-1960 arası dönemine odaklandığı kentsel morfoloji üzerine doktora sonrası araştırmasını tamamladıktan sonra MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'ndeki görevine devam eden Tezer, Şubat 2023'ten bu yana Antakya'nın deprem sonrası iyileşme süreci üzerine çalışmaktadır.